Szeretjük a frissen főzött kenyai kávé illatát. A magyar borokat és a francia pezsgőt.

Editke szilvaszörpjét és Évi kovászos kenyerét 3 év alatt sem tudtuk megunni, pedig majd’ minden nap kóstoljuk őket.

Ancsa túrós batyujára és Évi krémesére pedig legalább annyira büszkék vagyunk, mint Xavér érlelt sonkájára vagy Juditék sajtjaira.

Azt, hogy a Barátkozó a reggeli kávéd mellett vagy péntek esti borozás közben mutatja-e igazi arcát, még 3 év után sem tudjuk megválaszolni.

De próbáld ki mindkettőt, és szeretettel várunk a pultnál a válasszal! 🙂

Kérsz kávét?

Speciality kávé

Fancy hókuszpókusz nélkül. Legjobb tudásunk szerint. Neked.

A bal oldali őrlőben szinte mindig egy brazil, a klasszikusabb ízvilág kedvelőinek.

Míg a “jobb sarokban” egy vagány, világos pörkölésű különlegesség az erre fogékonyaknak.

Ha először iszol ilyet, savanyúnak fogod mondani, de csak tessék kóstolni tovább, egyszer csak jön a bekattanás, és onnantól nincs visszaút… 🙂

Nálunk nincs tejszínhabos, szirupos vagy cukorkás díszítés. 

Vannak viszont presszó alapú italok, amik mosolyt csalnak az arcodra és felmelegítik a lelked

Ha éhes vagy

Ízelítő a kamrából, avagy a csipegetős tál

„Gasztronómiai kalandtúra” kedvenc termelőink legjobb alapanyagaiból

👉 80 %-ban helyi gazdaságok egyszerű, de nagyszerű finomságai a tányérodon

👉 20%-ban „vendégek a kamrában”. Ebbe ugyanúgy belefér a nyírmeggyesi mangalica szalámi, mint a kedvenc holland sajtunk, vagy épp a gyümölcsös tormák Sándorfalváról.

Mikor kérj tálat?

☕ Reggel a kávéd mellé,

🍷 este a borodhoz,

🌞 napközben mindkettőhöz. 

A „must taste” fogás, ami úgy tette fel a Róka és Mackót a hazai gasztro-térképre, hogy egyikünk sem ért a vendéglátáshoz.

„De ilyen alapanyagokkal nem nehéz”, mondhatnátok, és igazatok is lenne.

Melegszendvics "della casa"

Lali barátunk 2 sarokkal arrébb sütött kiflije (vagy zsemléje) félbe vágva, gazdagon megkenve zöldségkrémmel.

Rá vékonyra szelt sonka vagy kolbász, jól megszórva reszelt sajttal.

Sütőben arany barnára sütve, mellé friss vagy savanyított zöldségek.

Egyszerű és nagyszerű fogás a nap bármely szakában,

  • amivel kért már bocsánatot veszekedés után egy bűnbánó férj a feleségétől,
  • amiért hálálkodott nekem telefonban egy híres újságíró (akiről először azt hittem telefonbetyár),
  • és amit próbálunk ugyan, de még sosem sikerült kétszer pontosan ugyanúgy elkészíteni…

Napi szendvicsek

Alapból sonkás-padlizsánkrémes és kolbászos-zakuszkás verzióban kóstolhatod őket.

De gyakran találsz a pulton olyan ínyencségeket, mint a céklakrémes-mortadellás, vagy a currys-sárgarépás-füstölt harcsás, friss zöldekkel és lime-mal.

Hétvégén pedig Évi kovászos focaccia-jából készül olasz szalámis változat. Mozzarellával, friss paradicsommal, rukkolával és olívaolajjal…

Ha gluténmentes kenyérből vagy vega verzióban kéred bármelyiket, szólj, és igyekszünk elkészíteni neked kívánságod szerint.

Dolce vita

Kóstold meg Édes Ancsa hétköznapi csodáit!

Ancsa vendégből lett csapattag, aki olyan pitéket süt a “rendes”munkája előtt hajnalban, amik miatt messzi városokból zarándokolnak hozzánk az erre éhes kalandorok.

A ferdinánd, a galette és a szezonális gyümölcsökkel megbolondított túrós batyu mellett neki köszönheti Szarvas a “dübel”, a „porec” és „csiga-felfújt” szavak gasztronómiai létjogosultságát.

Vagy lepd meg magad Réthy Évi sütijével! (Hálás leszel érte önmagadnak.)

Évi a Körös-part legszebb és legfinomabb cukrászdáját vitte egy ideig, de rájött, hogy ő igazándiból nem is szeret a pultban állni, sütni viszont annál inkább…

És mivel mi a pultban állni imádunk, ám sütni egyáltalán nem tudunk, adta magát a kérdés: „Évi, volna kedved nálunk mosolyt csalni a vendégek arcára a Rákóczi túrósoddal vagy a karamellás krémeseddel?”

És hála a Jóistennek, Évinek volt.

Sőt, azóta is van, és a „mosoly csalás” mellett kétszer is szemtanúi voltunk, amint a süteménye felett komoly, öltönyös uraknak párásodott be a szemüvege, mert “ez a süti pont olyan, mint régen a nagymamánál volt…”

Champagne, prosecco, furmint vagy ipa?
 Reggel. Délben. Este.

Borivóknak való

Az egyetlen szegmens, amiben nem találtunk helyi termelőt, így aztán az nyitás előtt felhívtuk az ismerős pincéket, hogy küldjenek már néhány palackot az ő kedvenc tételeikből.

Mára ez a borsor kicsit kibővült (Bazsi többszáz munkaórája és kóstolásra szánt 3 éve nem elhanyagolható), mert sok olyan termelővel hozott össze minket a sors, akik nem csak pazar borokat készítenek, de legfőképp remek emberek.

Mi pedig büszkén töltjük az ő kezük munkáját a ti poharatokba.

A legjobb magyar pincészetek tételei mellett találtok francia chabli-t, argentin malbec-et, új-zélandi sauvignon blanc-t és pugliai primitivo-t.

Borszeretőknek kötelező olvasmány a borlap ‘single ones’ oldala!

Ja, és kérhettek champagne-t pohárral is. 🙂

Képzeld, van saját sörünk is.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a szomszéd faluban olyan csodákat készítenek, mint Szentandráson.

A csapon mindig találsz egy remek lagert vagy ipát.

Ha pedig kis darabszámban készített (divatos nevén limitidedísön) különlegességekre vagy gyümölcsös finomságra vágysz, irány a „Szent András-hűtő”!

Igazi ínyenceknek és a “Mit vigyek haza hűtőmágnes helyett?” kérdésre csattanós választ keresőknek pedig sok szeretettel ajánljuk a díszdobozos szuper-prémium tételeket.

Ja, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy csináltak nekünk Rókás és Mackós sört is. (Ilyet is vigyetek haza hűtőmágnes helyett!)

Az oké, hogy Róka és Mackó.
De miért pont Barátkozó?

Reggelire Ancsa pitéi, Tőkés Évi kovászos kenyere, és Lali zsemléjéből készitett szendvicsek.

A csemegepult 80%-ában helyi termelők finomságai, míg a maradék 20-ban francia sajtok és olasz szalámik. Belőlük készül az ebéded egy csipegetős tál formájában.

Meg a vacsorád is, csak akkor kapsz mellé szentandrási sört, vagy egy pohár bort. Esetleg Champagne-t, ha olyan hangulatod van…

A pultban egykori sportolók, táncosok, és törzsvendégből lett munkatársak.

Ha akarod kávézó, ha akarod borbár, ha akarod kultúr-presszó.

De leginkább Barátkozó.

 

És nincs is étlap?

De van, de inkább csak iránymutatásnak vedd.
 
Ráfér egy A4-es oldalra, és inkább hagyatkozz a csapattagok gasztronómiai idegenvezetésére.
 

Szigorúan azt kapod, amit magunknak is készítenénk aznap:
Szezonális alapanyagokból, a legfrissebb termelői hozzávalók felhasználásával.

A vendégeink pedig legalább annyira különbözőek, mint mi, a Róka meg a Mackó.

Egy valami azonban összeköt minket: szeretünk itt lenni.

Mert barátkozni jó.

Mert jó a hangulat

Sörözz vidáman, olvass csendben, kávézz átszellemülten, dolgozz komolyan a laptopodon, vagy ülj oda hozzánk a pulthoz uzsonnázni!

A lényeg, hogy itt nem kell „valahogy csinálni”. Csak ahogy jól esik.

Örülünk, ha megosztod velünk az elcseszett vizsga bánatát, vagy a sikeres lánykérés örömét, de akkor sincs gond, ha egyáltalán nem akarsz beszélgetni, csak vigyük a kávédat és hagyjunk békén.

Mert van egy csapat

  1. Végy egy jó kapust! -tartja a népi sport-bölcselet, és tá-dáámmm, Bazsi (alias Mackó) személyében meg is van az egykori hálóőr.
  2. Aztán fűszerezd meg egy, a tapasztalatlanságát legalább akkora lelkesedéssel pótolni igyekvő volt kosarassal (Róka úr)
  3. Végül jöhetnek az egykori játékostársak, színházi táncosból lett pultosok, bölcsész és közgazdász „pite forradalmárok” és barátaik.

Itt egyikünk sem tanulta ezt a szakmát, de mindannyian imádjuk.

És lassan annyit álltunk már együtt a pultban, hogy a végén még barátok leszünk. Mert ez mégis csak egy Barátkozó…

Gyertek el hozzánk és kóstoljatok bele a barátkozós hangulatba!

Róka és Mackó Barátkozó (nem ott, hanem itt)

Hogy miért kellett eljönnünk, azt már nem firtatjuk.

De hála a Jóistennek, a Bődi családnak, és Szarvas városának, 2024 márciusa óta új helyen, a Szabadság u. 32. alatt várunk titeket

  1. nagyobb, de kísértetiesen hasonló beltérrel,
  2. gyönyörű, virágos, parkos kültérrel,
  3. meg persze sok szeretettel. 🙂

Mások így érezték magukat

Mi van a polcokon?

  • Szörpök és házi kencék Editkétől és Zsuvegától.
  • Savanyított zöldségek a Digikerttől,
  • gyümölcsös tormák Dunszt Zsolték kkamrájából.
  • Szemes kávé otthonra az Awaken-es srácoktól,
  • Lekvárok és 100%-os levek a Radvánszky családtól.
  • Különleges ízvilágú és klasszikus mézek Sovány Dávidtól.
  • Mogyoró és pisztácia krém (a pisztacsokoládéson még dolgoznak) Ágitól

Egyszóval helyi és környék béli termelők ínyencségei, amiket muszáj kipróbálnod.

Szörpök és házi kencék, savanyított zöldségek, gyümölcsös tormák, lekvárok és 100%-os levek, különleges ízvilágú mézek, házi mogyoró és pisztácia krém (uramfia, de finomak), bio rizs és termelői granolák…

Egyszóval helyi és környék béli termelők ínyencségei, amiket muszáj kipróbálnod.

Rendeld házhoz a reggelit!

Ha a Körös-parti pihenés alatt a boltba szaladgálás helyett inkább a kényelmet választanád.
 
Ha megkóstolnád a legjobb helyi termelők portékájából összeállított reggeli boxot, akkor kattints ide!
  • Szörpök és házi kencék Editkétől és Zsuvegától.
  • Savanyított zöldségek a Digikerttől,
  • gyümölcsös tormák Dunszt Zsolték kkamrájából.
  • Szemes kávé otthonra az Awaken-es srácoktól,
  • Lekvárok és 100%-os levek a Radvánszky családtól.
  • Különleges ízvilágú és klasszikus mézek Sovány Dávidtól.
  • Mogyoró és pisztácia krém (a pisztacsokoládéson még dolgoznak) Ágitól

Ha a Körös-parti pihenés alatt a boltba szaladgálás helyett inkább a kényelmet választanád.

Ha megkóstolnád a legjobb helyi termelők portékájából összeállított reggeli boxot, akkor kattints ide!